V spoločnosti Tlačiareň Kežmarok realizujú investície za bezmála 60 miliónov kor

16.09.2004 Celý región

Nový šesťfarebný tlačový stroj SM 74 CD-UV nemeckej firmy Heidelberg skúša v týchto dňoch Tlačiareň Kežmarok, s. r. o. , vo svojej prevádzke. Ide o mimoriadn...
Nový šesťfarebný tlačový stroj SM 74 CD-UV nemeckej firmy Heidelberg skúša v týchto dňoch Tlačiareň Kežmarok, s. r. o. , vo svojej prevádzke. Ide o mimoriadne významnú investíciu za asi 40 miliónov korún s návratnosťou do piatich rokov.

Podľa konateľa spoločnosti so sídlom v Prešove Jaroslava Oľhu, obdobný stroj majú v strednej Európe len v poľskom Bialystoku a neďaleko maďarskej metropoly Budapešti.
Oľha povedal, že tohto roku investovali do novej prevádzkovej budovy v Kežmarku na ploche 1100 metrov štvorcových asi 15 miliónov korún. Navyše vo štvrtok 9. septembra začnú s montážou automatu na špirálovú väzbu. Náklady na realizáciu tejto investície činili približne milión korún.
Nový tlačový stroj začne naplno pracovať od začiatku októbra t. r. a má spoločnosti výrazne pomôcť zvýšiť konkurencieschopnosť produkcie v ofsetovej tlači. \"V podobnej produkcii sme momentálne drahší ako napríklad konkurencia v Taliansku a vo Francúzsku, čo nás nepriamo po vstupe do Európskej únie ohrozuje, preto sme sa rozhodli investovať, \" povedal. Stroj umožňuje potlačiť materiál v hrúbke do 0, 8 milimetra, dokonca aj plasty. Súbežne s tým dokáže povrchovo ošetriť výtlačok napr. proti poškrabaniu. Podľa Oľhu budú musieť vynaložiť teraz nemalé úsilie na to, aby presvedčili zákazníkov objednávať si prácu u nich. Obsluhujúci personál už bol na školení v Prahe a do Kežmarku ešte prídu tlačoví inštruktori z Nemecka, Rakúska a Poľska.
Spoločnosť má od firmy Heidelberg dovedna ďalšie štyri stroje, ktoré jej umožňujú vysokokvalitnú tlač reklamných a propagačných materiálov. Okrem toho tlačí noviny a rôzne brožúry a návody na obsluhu.
Tlačiareň Kežmarok funguje ako \"eseročka\" od roku 1994. V roku 2003 dosiahla obrat produkcie okolo 66 miliónov korún. Zamestnáva 30 ľudí. Podľa Oľhu v súvislosti s novými investíciami prijmú štyroch-piatich nových zamestnancov.
(jj)
 

Vyberte región